19.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img

Υγροβιότοπος Αρτέμιδας: ένας μικρός αττικός παράδεισος σε κινδυνο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ | + άρθρα

Στην περιοχή Αλυκές, στην Αρτέμιδα, εντάξει, εντάξει, στη Λούτσα, απέναντι ακριβώς από την παραλία, υπάρχει μια όμορφη μικρή Λίμνη που είναι γνωστή ως υγρότοπος Αρτέμιδος.

Η λίμνη αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο γήπεδο της Αρτέμιδας και σχεδόν απέναντι από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο τόσο σημαντικός αυτός τόπος, τα προηγούμενα χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί σαν χώρος εναπόθεσης κάθε είδους σκουπιδιών και αποβλήτων, κάτι που ακόμα και στις μέρες μας …συνηθίζουμε. Κατά καιρούς η περιοχή του υδροβιότοπου καθαρίζεται από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων και σχολείων, θα μπορούσε όμως αυτό να γίνεται πιο συστηματικά, ώστε να είναι πάντοτε όπως του αξίζει.

Ένας φαρδύς χωματόδρομος χωρίζει την παραλία από τον υδροβιότοπο. Η έκταση της λίμνης ήταν αρκετά μεγάλη, με πολλούς ψηλούς καλαμιώνες και διάσπαρτα  θαμνώδης βλάστηση με αλμυρίκια.

Στον μικρό αυτό υδροβιότοπο, έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί περισσότερα από 170 είδη μόνιμων και μεταναστευτικών πουλιών που βρίσκουν εκεί καταφύγιο για ανάπαυλα και αναπαραγωγή, καθώς και μικρά θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Στον ίδιο χώρο οργανώσεις όπως η ΑΝΙΜΑ πραγματοποιούν απελευθερώσεις πουλιών, ενώ παράλληλα την περιοχή επισκέπτονται σχολεία και διενεργείται περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε μαθητές και ενδιαφερόμενους.

Το σημαντικό είναι ότι ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος διατηρεί το υγρό στοιχείο και τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς και της δυνατότητας φιλοξενίας αποδημητικών πουλιών.

Ο υγρότοπος της Αρτέμιδος είναι από τους λίγους εναπομείναντες στην Αττική και οφείλουμε να τον προστατέψουμε, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.