23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Κυκλική Μόδα: μείωσε, επαναχρησιμοποίησε, ανακύκλωσε

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ | + άρθρα

Αν είστε από εκείνα τα άτομα που αγοράζουν ρούχα κάθε σεζόν, καλό είναι να γνωρίζετε πως η παραγωγή των περισσότερων ρούχων που βρίσκονται στις ντουλάπες μας, δεν είναι και τόσο φιλική προς το περιβάλλον.

Στην Κωνσταντινουπόλεως, ανάμεσα σε κτίρια, σε ξεχασμένα δένδρα, σε καμινάδες εστίασης και στύλους φωτισμού, ένα ήλιος ατίθασος και παιχνιδιάρης, απόλυτα νοήμονας, έκανε επίδειξη της δύναμης του, λίγο πριν περάσει να φωτίσει το άλλο μισό της γης. Όσο εκείνος με συνέπεια έκανε ότι κάνει χρόνια τώρα, με την ίδια συνέπεια ο άνθρωπος αποδεικνύει κάθε μέρα και αυτός, πως δεν σέβεται τη Γη που πάνω της ζει.

Αφορμή της διαπίστωσης, η επίσκεψη μου στον αριθμό 44 της Κωνσταντινουπόλεως, στον Κεραμεικό, στον φιλόξενο χώρο της “Οργάνωσης Γη”, όπου εξελισσόταν η ημερίδα “Earth Dialogue Vol.3 Fashion Revolution Week και Κυκλική Μόδα”.

Το τρίτο EARTH Dialogue και η Οργάνωση Γη συναντάει το Fashion Revolution, σε ένα event γιορτή της Βιώσιμης Μόδας και όπως σημειώνουν οι διοργανωτές:

“Τα ρούχα μας αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο τον τέταρτο υψηλότερο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και τον τρίτο υψηλότερο βαθμό στη χρήση νερού και γης από την άποψη του παγκόσμιου κύκλου ζωής. Τα ρούχα μας είναι από τις κύριες πηγές μόλυνσης μακρομορίων πλαστικού των ωκεανών μας (35%) διότι περίπου το 60% των ρούχων μας είναι συνθετικές, δηλαδή από παράγωγα πετρελαίου, η ποσότητα αυτή αυξάνεται. Ενώ τέλος δημιουργούμε 5,8 εκατομμύρια τόνους φύρας στην ΕΕ, περίπου 11 κιλά ανά άτομο, και κάθε δευτερόλεπτο κάπου στον κόσμο ένα φορτηγό με υφάσματα καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτεφρώνεται. Η βιωσιμότητα στον συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται ότι είναι κάτι περισσότερο από μια τάση. Γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας και αποτελεί μια φιλοσοφία στη βάση της οποίας αναπτύσσονται νέες πρωτοβουλίες και νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν καινοτόμα εγχειρήματα. “Thrifting”, “Fast Fashion”, “Fashion Circularity”, “Sustainability”, “Upcycling Fashion” είναι μερικές από τις νέες έννοιες με τις οποίες εξοικειωνόμαστε ως καταναλωτές στην προσπάθεια μας να κάνουμε πιο βιώσιμες επιλογές όσων αφορά την μόδα.

Το Earth Dialogue βασίζεται σε έναν από τους βασικούς μας στόχους, το Νούμερο #7 του FR Παγκόσμιου Μανιφέστο μας. Η μόδα δεν καταστρέφει ή απορρίπτει χωρίς λόγο όμως επανασχεδιάζει και ανακτά προσεκτικά με κυκλικό τρόπο. Η μόδα επιδιορθώνεται, επαναχρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται και αξιοποιείται. Οι γκαρνταρόμπες μας και οι χωματερές δεν πλημμυρίζουν από ρούχα περιζήτητα αλλά όχι αγαπημένα, που αγοράζονται αλλά δεν κρατιούνται.”

Πλούσιο και το Πρόγραμμα Διαλόγου, με σημαντικά άτομα από τον χώρο των επιστημών, της μόδας, της διαχείρισης περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης, ακόμα και της πολικής, αφού μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκαλης, που έκανε και μια σύντομη τοποθέτηση.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Εκπαίδευση & Κυκλική Μόδα

Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δρ. Στέλλα Αποστολάκη, Executive Director of Center of Excellence in Sustainability American College of Greece

Ευτυχία Παναγοπούλου, Managing Director PANSiK

Earth Dialogue

Συντονίστρια: Σοφία Μανδηλαρά

Βαλεντίνα Βασιλάτου, Σχεδιάστρια και Ιδρύτρια VV Conscious Swimwear

Γαρυφαλιά Πιτσάκη, Ιδρύτρια 3QUARTERS

Γεωργία Χιόνη, Head Designer SKiN iT

Δανάη Ντανάκα, Σχεδιάστρια, Ιδρύτρια του Art & Industry, Συν-Ιδρύτρια Kilo Shop

Έλενα Στάμου, Συν-Ιδρύτρια Swaplanet

Ηλέκτρα Κουλουμπή, Regenerate & Thrive Lead Circle Economy

Σωτήρης Ζαϊρές , Ιδρυτής Wardrobly

Live Interview

Constantin Papakonstantinou, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος

Anthony Karlovits, Campaign Coordinator FR Greece

Όμως πόσοι γνωρίζουν τι είναι η “κυκλική μόδα”;

Σύγουρα λιγότεροι απο εκείνους που γνωρίζουν πως οι κορμοί των δένδρων δεν είναι τασακια…

Τι είναι όμως η κυκλική μόδα και από τη χαρακτηρίζεται;

Η κυκλική μόδα είναι μέρος ενός πολύ περισσότερο φιλόδοξου σχεδίου το οποίο γνωρίζουμε ως “κυκλική οικονομία”. Το Ίδρυμα Ellen Macarthur είναι ένα ίδρυμα το οποίο στηρίζει τα εναλλακτικά, βιώσιμα οικονομικά μοντέλα τα οποία αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Βασίζεται στην κοινωνική ισότητα, την εξουδετέρωση των αποβλήτων και της ρύπανσης, τη βιώσιμη χρήση προϊόντων ώστε να μην τα πετάμε, και την “αναζωογόνηση των φυσικών συστημάτων”, όπως εξηγεί η ιστοσελίδα τους.

Στόχος είναι να διατηρούνται σε κυκλοφορία τα προϊόντα για όσο το δυνατόν περισσότερο εφαρμόζοντας το τρίπτυχο “μείωσε, επαναχρησιμοποίησε, ανακύκλωσε“.

Στην περίπτωση της κυκλικής μόδας, μιλάμε για τη διατήρηση των ενδυμάτων για όσο έχουν χρηστική ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, όταν δε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πλέον, μπορούμε να τα επιστρέψουμε στο περιβάλλον χωρίς να το ρυπαίνουμε.

Ταυτόχρονα, προάγει τη χρήση βιώσιμων υλικών χωρίς να προκαλείται ζημιά στα διάφορα οικοσυστήματα.

Για να γίνει αυτό, υπάρχουν πέντε παράγοντες:

Υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν

Ανανεώσιμη ενέργεια

Διαχείριση του άνθρακα

Διαχείριση των πηγών νερού

Κοινωνική δικαιοσύνη

Τέλος, ενθαρρύνει την ανακύκλωση και την απόκτηση πρώτων υλών από ρούχα τα οποία δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον. Με αυτό, πετυχαίνουμε την παραγωγή άλλων προϊόντων. Έτσι, τα απόβλητα που δημιουργούμε δεν προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.