23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Sisifos”, μια εγκατάσταση τέχνης στο κέντρο της πόλης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ | + άρθρα

Μου αρέσει όταν μπερδεύομαι στα ξέφωτα.  Όταν άγεται και φέρεται το φως, σαν τυχοδιώκτης πρίγκιπας, σαν “κολλητός”, σαν υπεράσπιση. Που να φανταστώ πως η τέχνη καθ΄ υπόδειξη, εκτίθεται από το υπόγειο έως την ταράτσα, πάνω από το φτερό των περιστεριών. Ξεκινώντας από την αγκαλιά μιας στοάς, στο κέντρο μιας (για μένα) ανεπιθύμητης πόλης.

Όλο αυτό αν σου φαντάζει “μπερδεμένο”, που να δεις και την συνέχεια.

Ο μύθος:

Να είναι εκείνος που ξεγέλασε το θάνατο δύο φορές και προκάλεσε την οργή του νεφεληγερέτη πατέρα των Θεών, Δία; ή να είναι ο άλλος ο κατά την επιστήμη σύμβολο, που από την μια πλευρά την ατέρμονα και κοπιώδη προσπάθεια ενός ανθρώπου προς έναν σκοπό χωρίς αποτέλεσμα, και από την άλλη, το παράλογο της ανθρώπινης φύσης να επιδιώκει την τελείωση ενώ δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να την πετύχει; Εκτός κι αν είναι ο άλλος, ο “Μύθος του Σίσυφου”, κατά Αλμπέρ Καμύ, πορευόμενος.

Ίσως και να ήταν εν τέλει ευτυχισμένος ο Σίσυφος. Ποιος δεν θα ήταν ευτυχισμένος εάν μπορούσε να πλήξει το γόητρο των θεών για χάρη του ανθρώπου;

Μα ας βάλουμε μια σειρά στα πράγματα…

Η αφορμή,  μια επιτόπια εγκατάσταση, μεγάλης κλίμακας, σχεδιασμένη για το δημόσιο χώρο από δύο δημιουργούς, πέραν των ορίων, λαμπερών, φωτισμένων και φίλοι του ανθρώπου ως  ύπαρξη. Πρόκειται για την καλλιτεχνική συνεύρεση του φωτογράφου Άγγελου Χριστοφιλόπουλου και της εικαστικού καλλιτέχνιδας Μαρίας Καραθάνου, με στόχο την δημιουργία μιας σειράς πολυσυλλεκτικών δράσεων – εικαστικών έργων και εκθέσεων σχεδιασμένων για το δημόσιο χώρο, όπως προείπα.

Και όπως λένε οι ίδιοι:

“Η διαδικασία αποσκοπεί, στην υλοποίηση εικαστικών έργων μεγάλης κλίμακας που έχουν ως κύριους άξονες την ενασχόληση με ανθρωποκεντρικές θεματικές. Την παρουσίαση των έργων αυτών σε φυσικό πραγματικό χώρο, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο, την αναγκαιότητα της φυσικής παρουσίας της τέχνης στον κοινωνικό χώρο – κοινωνικό ιστό και ενδυναμώνοντας την σχέση έργου τέχνης και κοινού – βιωματική τέχνη – εμπειρία”.

Και όπως συνεχίζουν:

“Προτείνει τη σύνθεση των τεχνών, σε ένα ενιαίο κοινό συλλογικό έργο το οποίο επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο παρουσίασης με ένα καινοτόμο χαρακτήρα, προσβάσιμο και φιλικό σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση καθώς και η επιλογή των σημείων – τόπων που επιλέγονται σαν εκθεσιακοί χώροι, δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο στη σχέση τέχνης και δημόσιου χώρου. Επιχειρείται η έννοια της καλλιτεχνικής παρατήρησης να χρησιμοποιήσει ελεύθερες συγκινησιακές μεθόδους έρευνας και παρουσίασης με πρόθεση, να δοθεί μία απάντηση στη συνείδηση που αδυνατεί να ξεχωρίσει και να τοποθετήσει την τέχνη στο ‘’όλον’’ στο οποίο αυτή ανήκει”.

O “SISIFOS” ολοκληρώνει τη φυσική του παρουσία, στις 2 Απρίλη στην Στοά Ανατολής (Αριστείδου10 – 12) στο κέντρο της πόλης. Θα είναι επισκέψιμος ο χώρος έως το βράδυ στις 8.00 με είσοδος ελεύθερη φυσικά, μα σίγουρα με δημιουργικούς προβληματισμούς κατά την έξοδο. Αν δεν προλάβεις, έχεις την ευκαιρία να “μπεις” εδώ:

www.sisifos.info


Ο χώρος ιδανικός και εγώ ταγμένος “προβοκάτορας”, κουίζ για τις φωτογραφίες, ας βρείτε εσείς ποιες ΔΕΝ είναι έργα της έκθεσης…

Πιθανόν να έχει αλλάξει …πρόσωπο ο Σίσυφος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.