29 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
spot_img

Νέα Κίος: Το λάδι της καταστροφής

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ | + άρθρα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ | + άρθρα

Όλα θα ήταν ειδυλλιακά… Ιδανικά για ντοκιμαντέρ, από αυτά που δημιουργούν οι φυσιοδίφες για να αποτυπώσουν τις διαδρομές των πουλιών πάνω από τη θάλασσα!

Από τη μια ο αργολικός κόλπος και ο υδροβιότοπος της Νέας Κίου όπου βρίσκουν καταφύγιο λογιών λογιών πουλιά -ακόμη και φλαμίγκος έρχονται εδώ- και στο βάθος η πόλη στολίδι της Ελλάδας και για την ομορφιά, αλλά και την ιστορική της σημασία. Το Ναύπλιο να στραφταλίζει κάτω από το αργολικό φως.

Αυτά φυσικά αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος και η καταστροφική του μανία…

Στο μυχό του Αργολικού Κόλπου, στην παραλιακή οδό Νέας Κίου, απέναντι ακριβώς από το Ναύπλιο λειτουργούν, από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους, δύο μονάδες επεξεργασίας υπολειμμάτων ελαιοτριβείων (πυρηνελαιουργεία) οι οποίες με τις βλαβερές εκπομπές τους ρυπαίνουν έντονα και επικίνδυνα την ατμόσφαιρα της πόλης.

Ειδικότερα, η εκπομπή αερίων από τις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων δημιουργεί ένα πνιγηρό και δύσοσμο σύννεφο το οποίο μεταφέρεται κατευθείαν πάνω στην πόλη όταν επικρατούν βοριάδες. Είναι δε ιδιαίτερα αισθητό όταν ο καιρός είναι υγρός ή βροχερός, με ένα μόνιμο πυκνό νέφος και μια πολύ δυσάρεστη οσμή που πνίγει ολόκληρη την περιοχή.

Το έντονο αυτό φαινόμενο ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιβαρύνει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Ναυπλίου και της γύρω περιοχής με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Παράλληλα, οι βλαβερές αυτές εκπομπές επηρεάζουν και τους επισκέπτες της πόλης οι οποίοι δυσφορούν και όλη η κατάσταση εξελίσσεται αρνητικά και για τον τουρισμό από τον οποίο η πόλη του Ναυπλίου ζει, όλο το χρόνο.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους… Οι ασφυκτικοί καπνοί, με την άσχημη μυρωδιά φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Παράλληλα η περιοχή τη Νέας Κίου, υποφέρει από ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων.

Βάσει της Έκθεσης Ελέγχου του εργαστηρίου «Δημόκριτος», αλλά και των αποτελεσμάτων μετρήσεων άλλου διαπιστευμένου εργαστηρίου, ύστερα από ελέγχους που έγιναν σε αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας-πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά Μεσσηνίας, επιβεβαιώθηκε με επιστημονικά στοιχεία η σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος και η επικινδυνότητα για την υγεία των πολιτών από τις τοξικές και επικίνδυνες εκπομπές τέτοιου είδους μονάδων εάν δεν λειτουργούν σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.

Χρόνια τώρα οικολογικές οργανώσεις, φορείς της περιφέρειας, συλλογικότητες, ακόμη και πολιτικοί που εκλέγονται στην περιοχή προσπαθούν με παρεμβάσεις, να βάλουν φρένο στην αλόγιστη ρύπανση.

Αν δεν γίνει κάτι σύντομα, ένα ακόμη υπέροχο περιβαλλοντικό αγαθό κινδυνεύει με αφανισμό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.