23.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img

Φωτογραφίες: Σπύρος Τσακίρης

Πολυτεχνείο 2020: Η εθνική μας μοναξιά

+ άρθρα

Σκοτάδι και σιωπή. Ένα λουλούδι στην πύλη, θυμίζει τη μέρα ξημερώνει μεθαύριο. Κλούβες και εκαμίτες παραταγμένοι τριγύρω.

Το ροζ τριαντάφυλλο που άφησε κάποιος εκεί, αναπνέει στην υγρασία της διαφορετικής αυτής Κυριακής, πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το κινητό μιας περαστικής που χτυπάει με παράταιρο ήχο. σπάει για δευτερόλεπτα την εκκωφαντική σιωπή, στη Στουρνάρη.

Θυμάμαι άλλες χρονιές τον κόσμο να συρρέει μέχρι αργά, ακόμη και για βόλτα. Για να θυμηθεί, να διηγηθεί στους νεώτερους.

Φέτος μόνο αυτό το λουλούδι και η απαγόρευση, με πολύ σκληρές προειδοποιήσεις και αυστηρά πρόστιμα.

Απαγόρευση της μνήμης. Απαγόρευση της αντίστασης. Απαγόρευση της διεκδίκησης.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της η Ένωση Εισαγγελέων, ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά την απόφαση της κυβέρνησης να απογορεύσει την πορεία επετείου και τις συναθροίσεις, με πρόσχημα την πανδημία αντισυνταγματική.

“Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί”.

Στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα θεωρήθηκε από τις αστυνομικές αρχές κατηγορούμενος και κλήθηκε για ανάκριση, πολίτης που κάλεσε τους συμπολίτες του να συμμετάσχουν σε Πορεία για το Πολυτεχνείο μέσω του διαδικτύου.

Προχθές, στον χώρο του Πολυτεχνείου μπήκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, επειδή στο χώρο του ιδρύματος είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα με στόχο, να κρατήσουν ανοιχτό το Πολυτεχνείο για τις εκδηλώσεις μνήμης.  Συγκεκριμένα, στον προαύλιο χώρο βρίσκονταν περίπου 40 με 50 άτομα τα οποία με ανάρτηση τους σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν ενημερώσει ότι προέβησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια με στόχο να κρατήσουν ανοιχτό το Πολυτεχνείο, ώστε να πραγματοποιηθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης. Την ίδια ώρα με την έφοδο στο Πολυτεχνείο, αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ και της ΕΚΑΜ έκαναν «ντου»  και στην Πολυτεχνειούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου και προχώρησαν σε 24 προσαγωγές. Συνολικά συνέλαβαν 99 άτομα.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις, πέρα των 4 ατόμων. Έτσι μας έμαθαν εκείνοι, 47 χρόνια πριν;

Το ροζ τριαντάφυλλο έχασε μερικά από τα πέταλα του.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.