12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img

Φωτογραφίες: Σπύρος Τσακίρης

Πολυτεχνείο 48 χρόνια μετά: Η Αθήνα στα κόκκινα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ | + άρθρα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ | + άρθρα

Ήταν όμορφο αυτό το απόγευμα της 17 Νοέμβρη. Σαρανταοκτώ χρόνια μετά. Παρά το φορτισμένο από βαριά σύννεφα ουρανό. Παρά τους αμέτρητους ένστολους των δυνάμεων καταστολής που δεν σε άφηναν να πάρεις καθαρή ανάσα.

Ο κόσμος αρκετός άρχισε να μαζεύεται από νωρίς στα δύο σημεία συνάντησης, Πλατεία Κλαυθμώνος και Προπύλαια.

Την αρχή έκανε η πομπή της αιματοβαμμένης σημαίας της εξέγερσης του 73′ που μετέφεραν φοιτητές και μικρά παιδιά έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, μια ώρα πριν ξεκινήσει η μαζική διαδήλωση.

Ώρα 4.30. Θα βρέξει ή δεν θα βρέξει. Δεν έβρεξε αλλά το πλάνο σκοτεινό και δυσάρεστο. Κάτι ξεχασμένοι τουρίστες, να τρέχουν πανικόβλητοι με τις βαλίτσες, κάποιοι λίγοι περαστικοί, οι φωτορεπόρτερ και τα ΜΑΤ.

Σιωπή σχεδόν εκκωφαντική…

Και τότε φάνηκε να ανεβαίνει από την Σταδίου και Β. Γεωργίου το πρώτο πανώ. Η Αθήνα γέμισε φωνές και συνθήματα.

Στην πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις, ομάδες και πολλοί πολίτες όλων των ηλικιών, ενώ υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 200.000. Ανάμεσα τους αρχηγοί και στελέχη των αριστερών κομμάτων ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Θανάσης Παφίλης και η Αλέκα Παπαρήγα από το ΚΚΕ, ο Γιάνης Βαρουφάκης από το ΜέΡΑ25.

“Ψωμί, παιδεία, ελευθερία”.

“Η Χούντα δεν έπεσε το ’73, υπάρχει παντού Αστυνομία”.

“48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή”.

Οι μουσικοί του Support Earth έσπαγαν τις φωνές με τα πνευστά και τα τραγούδια τους.

Κόκκινα ήταν τα συνθήματα, όπως κόκκινο ήταν και το χρώμα που σκέπασε τη ατμόσφαιρα, όταν έπεσε το σκοτάδι. Κόκκινο από τις χιλιάδες σημαίες που κράταγαν μικροί και μεγάλοι. Κόκκινο από τον παλμό και τη δύναμη των διαδηλωτών. Με πάθος και χωρίς φόβο.

Ήταν όμορφο αυτό το απόγευμα της 17 Νοέμβρη. Συναισθηματικά φορτισμένο και ειρηνικό. Χωρίς βία, επεισόδια και καπνογόνα. Καθώς αρμόζει στις ημέρες μνήμης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.