23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πλατείες σε κίνδυνο 8/5

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ | + άρθρα

Στ’ αυτιά μου οι Einstürzende Neubauten με το “Kollaps”, στα μάτια μου ο Blixa με μάσκα χειρουργείου.

Οι πλατείες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Οι πλατείες που ξέρουμε, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν. Κανένας χώρος ελευθερης συνάθροισης, κανένας χώρος ελεύθερος για αναψυχή.

Όλα στο βωμό του χρήματος, στην καλύτερη περίπτωση. Δες την περίπτωση της Αγίας Παρασκευής, η πάνω και η κάτω πλατεία.

Η κάτω πλατεία παραδομένη χρόνια τώρα στα τραπεζοκαθίσματα και στις ορέξεις των επιχειρηματιών εστίασης. Η πάνω πλατεία άλλα τόσα χρόνια αντιστέκεται. Ακούς εκεί να παίρνεις τη μπύρα ή το αναψυκτικό ή το παγωτό, ρε αδερφέ από το περίπτερο και να αράζεις στην πλατεία με τα φιλαράκια σου για να τα πεις.

Αφού υπάρχουν οι επιχειρήσεις για να τα ακουμπάς, αφού θα είσαι στο σπίτι κλεισμένος τις υπόλοιπες ώρες ή στην δουλειά αν έχεις, θα βοηθάει και η αποχαύνωση της τηλεόρασης.

΄Ετσι κι αλλιως ποιος νοιάζεται τώρα για τον άλλον, το τομάρι του να σώσει…

Και συνεχίζω. Δεν είναι μόνο οι πλατείες, αυτά που ήξερες θα πρέπει να τα ξεχάσεις. Τι, έχεις γιορτή; Τι στο σπίτι σου; Πόσα άτομα; 15; Μέσα, συλλαμβάνεσαι, θα γιορτάζεις στο “μπουντρούμι”. Του Αγίου Σπυρίδωνα μεγάλη η χάρη του, θα σου σκάει κάτω από το σπίτι λευκή καρουμπαλήθρα, θα έχει πίσω και το βανάκι το μουράτο, το τσίλικο και περάστε στα ενδότερα για τα περαιτέρω.

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται στο νου μου το 2011, το κίνημα των πλατειών, που εκεί πολλά “νέα” δημιουργήθηκαν, όπως ο δρόμος εξουσίας μια κάποιας άλλης, νέας ευρωπαικής αριστεράς ή τουλάχιστον σε κάποιες χώρες. Περιφεριακά λοιπόν, κινητοποιήσεις του 2011 τι κατέδειξαν, ποιοι συσπείρωσαν τον κόσμο στις πλατείες, ποιοι κρατούσαν το ενδιαφέρον του; Ποιοι αντιστάθηκαν, με ποιους τρόπους, σε ποιους τόπους; Σε όλα αυτά, ερχεται και κολλάει η απάντηση: “Εδω πληρωνονται ολα”. Παλιά χριστιαννική άποψη.

Σκεφτόμουν, λέει, πως βάδιζα σε μια τεράστια ευθεία που δεξιά, αριστερά δεν είχε κανένα σημείο να προστατευθείς αν…

…Και ως δια μαγείας, άρχισε να βρεχει καταρρακτωδώς, με το τουλούμι που λένε. Προχωράς πιο γρήγορα τότε, τρέχεις σχεδόν.

Υ.Γ. Ακόμη μία χριστιανική ρήση; “Αμαρτίες γονέων, παιδεύουσι τέκνα”. Τυχαίο; Δεν νομιζω.

*Η μέρα μπήκε ακούγοντας:

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.