17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img

Πάτι Σμιθ: Οι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη

Θεανώ Μανουδάκη
+ άρθρα

Η Θεανώ Μανουδάκη είναι κοινωνιολόγος και στο διδακτορικό της έχει ασχοληθεί με τη νεανική παραβατικότητα και τις συμμορίες ανηλίκων. Η φωτογραφία μπήκε στη ζωή της αρχικά ως εκπαιδευτικό εργαλείο και στη συνέχεια ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας. Έκτοτε συνυπάρχει, ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της καθημερινότητας της, παράλληλα με την επιστημονική της δραστηριότητα. Λατρεύει τη φωτογραφία δρόμου και τις εικόνες σε άσπρο μαύρο. Προσπαθεί μέσα από το φακό της να εγκλωβίσει τις στιγμές των δρόμων, τη σιωπή της φύσης, την ιστορία των προσώπων, γνωστών και αγνώστων, την ενέργεια της μουσικής

Ηρώδειο 25/6/2022 Holly music, holly people, holly women. Holly Patti Smith

Την έχουν χαρακτηρίσει ιέρεια της πανκ μουσικής, πνευματική επίγονο του Ρεμπώ, εκπρόσωπο της Γενιάς των Μπιτ. Είναι όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμα.

Πάνω από όλα είναι ένα πνεύμα ελεύθερο και επαναστατημένο. Και με αυτές τις δύο ιδιότητες τραγούδησε εχθές, με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή της στο Ηρώδειο.

Τραγούδησε για την ελευθερία, τον άνθρωπο, για την ισότητα. Προσπάθησε μέσα από τα τραγούδια, το λόγο και την ποίηση να μας θυμίσει ότι είμαστε ψυχές καθαγιασμένες, προορισμένες να είμαστε ελεύθερες και ευτυχισμένες. Μας προέτρεψε να αντισταθούμε στα σκοτάδια που μας επιβάλουν, προέτρεψε τους νέους να γεμίσουν ξανά τους δρόμους.

Απλή, αληθινή, με φωνή βαθιά, γεμάτη με εσωτερική δύναμη, και αεικίνητη μας παρέσυρε και μας ξεσήκωσε. Στα δύο τελευταία τραγούδια το κοινό τη χειροκρότησε όρθιο αγνοώντας τη βροχή που ξεκινούσε, όπως την αγνόησε και η Patti Smith αποχαιρετώντας μας με το πολυαγαπημένο «People have the Power». Ας κρατήσουμε λοιπόν από αυτή τη βραδιά ότι:

…”όλα όσα ονειρευόμαστε

μπορούν να πραγματοποιηθούν, μέσα από την ενότητά

μπορούμε αλλάξουμε τον κόσμο

μπορούμε να αλλάξουμε την τροχιά της γης

έχουμε την δύναμη

Οι άνθρωποι έχουν την δύναμη”…

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.