17.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img

Κείμενο: Δανάη Αναστασιάδου

ΜΜΜ στα χρόνια του covid: Ελλείψεις, ατομική ευθύνη και φόβος για το πρόστιμο…

+ άρθρα

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήταν είναι και θα είναι απαραίτητα για την μετακίνηση των πολιτών. Στην Ελλάδα, όμως, δεν έχουν και την καλύτερη φήμη, είτε λόγω της κακής κατάστασης των οχημάτων είτε λόγω της αργοπορημένης άφιξης τους είτε λόγω της συμπεριφοράς των επιβατών. Πλέον όμως τίθεται και το θέμα της υγείας η οποία όλο και απειλείται εξαιτίας της πανδημίας. Κάτι από το οποίο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει φυσικά το δίκτυο της συμπρωτεύουσας.

Γενικότερα, η κατάσταση στα λεωφορεία εδώ στην Θεσσαλονίκη δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, τα περιστατικά κλοπών συνεχίζονται ενώ είναι σπάνιο να έρθει κάποιο όχημα στην ώρα του. Αφότου μερικές γραμμές εκσυγχρονίστηκαν, μερικά οχήματα αντικαταστάθηκαν από νέα και άρχισε να βελτιώνεται η μετακίνηση με αυτά, ήρθε ο covid-19, ο οποίος δεν βοήθησε καθόλου αυτή την απόπειρα βελτίωσης.

Όσοι μετακινούνται με τα ΜΜΜ είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ορισμένα μέτρα θεσπισμένα από τη κυβέρνηση για την δική τους ασφάλεια αλλά και για την προστασία των συνανθρώπων τους. Αυτά τα μέτρα όμως τηρούνται; Μάλλον όχι, σίγουρα όχι όπως θα έπρεπε. Όποιος μπει σε ένα λεωφορείο θα δει επιβάτες να μην φοράνε μάσκα ή ακόμη και όταν την φοράνε να την έχουν κατεβασμένη στο πιγούνι ή κρεμασμένη στο αυτί. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που την βάζουν μόνο όταν ξεκινήσει το όχημα και όχι από την ώρα που θα μπουν σε αυτό  ή θα την βγάλουν πριν κατεβούν, σαν να ισχύει το μέτρο μόνο όταν το λεωφορείο βρίσκεται εν κινήσει.

Άραγε φοράνε τις μάσκες γιατί πράγματι θέλουν να τηρήσουν τα μέτρα και να προφυλαχθούν ή επειδή φοβούνται το πρόστιμο; Ειδικότερα τα πιο νεαρά άτομα τα οποία τείνουν να απειθαρχούν φοβούνται την «ποινή» σε περίπτωση ελέγχου, ο οποίος σπανίζει, και όχι τον ίδιο τον ιό. Πιο συγκεκριμένα, έχοντας την μάσκα στο χέρι ή στο αυτί είναι εύκολο να τη φορέσουν σε περίπτωση ελέγχου και να γλυτώσουν το χρηματικό πρόστιμο.

Όσον αφορά στις αποστάσεις και στον συνωστισμό, οι ώρες αιχμής είναι οι πιο επικίνδυνες καθώς τα οχήματα ασφυκτιούν από τον κόσμο. Ιδιαίτερα στα τελευταία και στα πρώτα δρομολόγια οι επιβάτες είναι κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν με άλλο τρόπο για αυτό και ανέχονται αυτή την κατάσταση. Έτσι, η προσθήκη δρομολογίων στις ώρες που υπάρχει κίνηση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη συμφώνα με πολλούς, όχι μόνο για την βολή των επιβατών αλλά για την υγεία τους.

Η πλειονότητα των επιβατών υποστηρίζει πως τα μέτρα ασφαλείας όχι απλώς δεν τηρούνται αλλά χλευάζονται από πολλούς για αυτό αποζητούν λύση καθώς φοβούνται για την υγεία τους. 

Κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.