23.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img

Ελευθεροτυπία: Οι τράπεζες ληστεύουν ξανά τους κόπους των εργαζομένων

+ άρθρα

Ξεκίνησε να εκδίδεται στις 21 Ιουλίου του 1975 και υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση, καθώς οι υπόλοιπες της εποχής είτε απλά επανεκδόθηκαν μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας τους κατά την περίοδο της χούντας των Συνταγματαρχών, είτε δεν είχαν διακόψει την κυκλοφορία τους.

Λόγω οικονομικών προβλημάτων της «Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.», εκδότριας εταιρείας της Ελευθεροτυπίας, σταμάτησαν οι πληρωμές των εργαζόμενων στην εφημερίδα τον Αύγουστο του 2011. Το δάνειο από την Alpha Bank στο οποίο βασιζόταν η εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας, δεν εγκρίθηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές προς το προσωπικό, οι οποίες ανέρχονταν στα 3,2 εκ. ευρώ στις 2 Νοεμβρίου. Στις 22 Δεκεμβρίου 2011 οι εργαζόμενοι, μετά από πληροφορίες ότι η εκδότρια εταιρεία είχε πρόθεση να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αποφάσισαν την έναρξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών, αναστέλλοντας έτσι την κυκλοφορία της εφημερίδας. Η εφημερίδα ζήτησε τελικά επίσημα την υπαγωγή της στο άρθρο 99 μερικές μέρες αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου.

Όταν έκλεισε η «Ελευθεροτυπία» το 2011, οι εργαζόμενοι έχασαν δεδουλευμένα 5 μηνών καθώς επίσης και τις αποζημιώσεις τους. Ένα μικρό μόνο μέρος εξ αυτών, επρόκειτο να τα πάρουν σε λίγες μέρες από την πώληση των γραφείων της εφημερίδας.

Το περίφημο κτίριο στη Μίνωος, στο Νέο Κόσμο.

Ωστόσο, η Alpha και η Πειραιώς άσκησαν ανακοπή και η υπόθεση θα πάει στον Άρειο Πάγο, όπου ακόμα και να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν 2 ως 4 χρόνια για να βγει η απόφαση.

Oι τράπεζες ζητούν να πάρουν αυτές το 65% του ποσού που προέκυψε από την πώληση του ακινήτου της εφημερίδας στον Νέο Κόσμο παρότι η πτώχευση της «ΧΚ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» έγινε ενώ ίσχυε ο παλαιός πτωχευτικός νόμος που κάλυπτε πλήρως τους εργαζόμενους έναντι των άλλων πιστωτών. Οι τράπεζες έκαναν χρήση του νέου πτωχευτικού κώδικα (Ν.4335/15) σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι πλέον πρώτοι οι εργαζόμενοι αλλά οι τράπεζες που θα δικαιούνται χρήματα που θα προκύπτουν από πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που πτώχευσε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.