23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας

Website | + άρθρα

Η Γη γιορτάζει σήμερα, σε μια ειδική συγκυρία…

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο πλανήτης φέτος “τιμά” την Ημέρα της Γης, ελαφρώς ανακουφισμένος.

Με τους πολίτες του σε καραντίνα το τελευταίο σαρανταήμερο, ανασαίνει, με αναπνευστήρα μεν, αλλά κάποιες ανάσες τις πήρε.

Η μείωση των μεταφορών, επίγειων και εναέριων (με περιορισμένη χρήση ορυκτών καυσίμων και λιγότερους ρύπους και εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα) της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και της αναστολής πολλών βιομηχανικών μονάδων παγκοσμίως, έκαναν την διαφορά.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους θανάτους ακόμη και από τον πόλεμο και όλες τις μορφές βίας που σκοτώνουν 530.000 ανθρώπους παγκοσμίως συμβάλλοντας στη μείωση του παγκόσμιου προσδόκιμου της ανθρωπότητας κατά 0,3 χρόνια.

Για παράδειγμα, η μαζική καραντίνα λόγω κορονοϊού φαίνεται να επέφερε δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω από τη Βόρεια Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Copernicus Sentinel. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Κλάους Τσένερ, εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «η μείωση των εκπομπών που μπορούμε να δούμε, συμπίπτει με το “λουκέτο” στην Ιταλία, το οποίο προκαλεί λιγότερη κίνηση οχημάτων και λιγότερες βιομηχανικές δραστηριότητες».

Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το πάγωμα των αεροπορικών μεταφορών και η μείωση των μετακινήσεων που έχει επιφέρει η καραντίνα λόγω πανδημίας θα έχει βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, επειδή η μειωμένη χρήση ορυκτών καυσίμων συνεπιφέρει και μείωση στις εκπομπές των «αερίων του θερμοκηπίου».

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω πανδημίας σε μετακινήσεις, το πάγωμα των αγορών και της οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να αποδίδει πρόσκαιρα, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα θα σημάνει και την ανάκαμψη των ρύπων μαζί με την εκτίναξη της καταναλωτικής δαπάνης και την αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας που θα συνεπιφέρει.

Γεγονός που σημαίνει πως η Γη θα ξαναμπεί σύντομα στη γνωστή νοσηρή της τροχιά!

Μέχρι τοτε ας απολαυσουμε μερικές εικόνες όπως αυτές…

To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969, σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Συνήθως, την Ημέρα της Γης διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.

Φέτος θα κρατήσουμε τις φιέστες για τα social media και θα αφήσουμε τη Γη να γιορτάσει όπως θέλει… και της αρμόζει, μακριά από τον κυριότερο εχθρό της, τον άνθρωπο.

Σπύρος Τσακίρης CDV
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.