23.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img

Ακρόπολη: Στων μουσικών τα μονοπάτια

Άννα Σαρρή
+ άρθρα


Στο κάλεσμα των μουσικών, στων ήχων τα μονοπάτια!

Δύο του είκοσι δύο, η ώρα δύο, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, χαμόγελα υπό την πίεση διπλών μασκών, που δεν μπορούν να κρυφτούν, γιατί στης νέας χρονιάς το ξεκίνημα γελάνε και τα μάτια.
Άλλες χρονιές, μέρες σαν αυτές, κινούσαμε για τον Βώλακα και το Μοναστηράκι της Δράμας, να νιώσουμε λίγη από τη μαγεία των παραδοσιακών εθίμων, να πιούμε στα κονάκια ζεστό κρασί, αχνιστό.
Να ακούσουμε τις ιστορίες των μουσικών δίπλα στη φωτιά, όση ώρα ζεσταίνονταν οι νταχαρέδες. Να πιαστούμε, να χορέψουμε, να μάθουμε από τους μακρινούς βορειο-συντοπίτες μας.


Δύο χρόνια τώρα, τα ταξίδια σχεδόν απαγορευτικά, καθώς φόβος και ιός σουλατσάρουν και ξεγλιστρούν απ’ τις οθόνες, στα σπίτια, το μυαλό και τις καρδιές μας. Απαγορευτικές οι εκδηλώσεις, απαγορευτική η μουσική κι οι μουσικοί αποκλεισμένοι. Έτσι, σε πείσμα των καιρών, μια ομάδα μουσικών έκαναν κάλεσμα και μαζεύτηκαν κάτω από την Ακρόπολη, καλωσορίζοντας φίλους, γνωστούς κι αγνώστους, με μουσικές από τον τόπο μας, γκάιντες, λύρες, λαούτα και βιολιά. Η ομάδα μας των παραδοσιακών χορών της Περπερούνας δεν θα μπορούσε να λείψει, κι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα με θέρμη. Μουσική και χορός, μέγιστα επικοινωνιακά μέσα, αναλγητικά στην απομόνωση, καταπραϋντικά στην αποξένωση και την επιβεβλημένη απόσταση απ’ τους συνανθρώπους μας!
Άντε και στα ξανά! Χωρίς φόβο, με πάθος για αγκαλιές σφιχτές, με απλωμένα χέρια, ωραίοι άνθρωποι, να ακούμε τους ήχους της παράδοσης, δίνοντας την σκυτάλη στις γενιές τις επόμενες. Να τραγουδάμε, ν’ αφουγκραζόμαστε τον διπλανό μας, στης ελευθερίας τα πατήματα, στου τόπου τους ρυθμούς!! Νέα χρονιά με υγεία και πολύ μουσική από τους πολλούς κι απίστευτα ταλαντούχους μουσικούς μας!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.