23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ήπειρος: Εκεί όπου οι εξορύξεις δεν έχουν καμιά θέση

ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ | + άρθρα

Έχω συνηθίσει πια, όταν περνάει ο καιρός στο αστικό κέντρο και πλήττω, με κάποια αφορμή, με κάποια δικαιολογία ή με ένα σκοπό σημαντικό, να τρέχω στην Ήπειρο. Η επιλογή δεν είναι τόσο τοπικιστική, επειδή κατάγομαι από εκεί, αλλά έχει μέσα του, αυτό το μέρος, κάτι πρωτόγονο, κάτι που σε παγιδεύει με την ομορφιά του και σε αναζωογονεί.

Έτσι, πριν λίγες ημέρες, συμμετείχα σε εκστρατεία κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή, που μέρος της αφορούσε σημεία που κινδυνεύουν ουσιαστικά με εξαφάνιση, προστατευμένες μέχρι τώρα εκτάσεις από την ανθρώπινη παρέμβαση, για το κέρδος και μόνο των πολυεθνικών. Μέσα σε λογικές αποικιοκρατικές και η λέξη αυτή ταιριάζει απόλυτα εδώ. Γύρισα σε μέρη ξεχασμένα πια, αφού εδώ και χρόνια δεν είχα περάσει από εκεί, σε μέρη όμορφα, σε μέρη που ευτυχώς κρατάνε τα στοιχεία της φύσης ανέπαφα και μακριά από τον επικίνδυνο “πολιτισμό” μας.

Με τον κόσμο που μίλησα, διέκρινα την αγωνία τους για το πως να προστατέψουν τον τόπο τους, τη φύση, τα σημεία εκείνα που επιβίωναν μέσα στο χρόνο χωρίς αλλαγές. Γιατί εδώ το πρόβλημα της οικονομίας σε εθνικό επίπεδο, έχει οδηγήσει σε συμφωνίες, για να μειωθεί το χρέος μας προς τους ξένους που δυστυχώς, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερο επίπεδο. Η παράλληλη επιβολή απεριόριστων ΒΑΠΕ, με ελαστική νομοθεσία, μέσα σε δάση, περιοχές natura, είναι ένα άλλο πρόβλημα εξίσου σημαντικό και αρνητικό. Ευτυχώς η Περιφέρεια, οι Δήμοι, επιφυλακτικά, έστω και καθυστερημένα, διαφοροποιούνται από τον κεντρικό προγραμματισμό.

Αν με ρωτήσετε με τις παρεμβάσεις και τις δράσεις μας, εάν μπορούμε να σταματήσουμε κάτι, θα σας έλεγα, δεν ξέρω. Αλλά και δεν παραιτούμαι, όπως και αρκετοί άλλοι, από την προσπάθεια να μείνει αλώβητη όλη αυτή η Ήπειρος, που θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά και εγγόνια μας, όπως τη γνωρίσαμε κι εμείς.

Η επαφή με τη φύση, μας κάνει περισσότερο ανθρώπους. Είναι κάτι που φέρνει πίσω την ισορροπία μας. Θέλω να πιστεύω, ότι όσο περισσότερο κόσμος βλέπει τα μέρη αυτά, έστω και μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, θα στηρίξει την προσπάθεια διάσωσής τους και θα διαμαρτυρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο έχει πρόσφορο, για την κατάσταση αυτή. Που τείνει να γίνει μονόδρομος σε όλη τη χώρα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος πάντα, αλλά η αισιοδοξία θέλει δράση και αντίδραση για να φέρει αποτέλεσμα. Κλείνοντας, εύχομαι αυτό το φωτογραφικό οδοιπορικό σε μέρη της Θεσπρωτίας, που σας μεταφέρω, να βοηθήσει στην εκστρατεία κατά των εξορύξεων, αλλά και στην προστασία περιορισμού της μόλυνσης των υδάτων και σε κάθε ενέργεια ή δράση ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.