23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ονειροδίαιτοι: Τα Ειδικά Σχολεία ζωντανεύουν τον Παπαδιαμάντη

Άννα Σαρρή
+ άρθρα

Μια παράσταση διαφορετικά εξαιρετική, «ανέβηκε», στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή: η θεατρική διασκευή του διηγήματος «Ο έρωτας στα χιόνια» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η πρώτη δημοσίευση αυτού του διηγήματος ήταν στην εφημερίδα “Ακρόπολις” την Πρωτοχρονιά του 1895. Λέγεται ότι ο Παπαδιαμάντης έγραψε αυτό το «αγαπητικό» διήγημα, θέλοντας να αποδείξει σε όσους τον κατέκριναν,  πως δεν έγραφε θρησκευτικά διηγήματα μόνο.

Πρωταγωνιστές της παράστασης,  ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος και η ομάδα «Ονειροδίαιτοι». Τα μέλη των «Ονειροδίαιτων» είναι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ιλίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Αχαρνών , του 1ου Γυμνασίου και του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων.

Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων είναι ένας από τους πιο παλιούς ναούς στην Αθήνα, στην πασίγνωστη συνοικία του Ψυρρή , ακριβώς απέναντι από το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ»  και δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει τις πόρτες της για να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις. (Αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, τον πραγματικό ρόλο που θα έπρεπε να παίζει η εκκλησία στην καθημερινότητα μας, ως χώρος ανάτασης ψυχής και καλλιέργειας πνεύματος).

Στην παράσταση, «ο μπαρμπα-Γιαννιός ο Έρωντας» – Δημήτρης Βερύκιος –  ξεδιπλώνει με γλώσσα Παπαδιαμαντική, εμπρός στα μάτια μας, μαζί με τους μαθητές – αφηγητές και τη μουσική συνοδεία του Στέφανου Γανωτή, την ταπεινή, κουρασμένη φιγούρα του ήρωα, προκαλώντας μας συγκίνηση και συμπόνια για την ταλαίπωρη ψυχή του, που στο τέλος την στολίζει η κατάλευκη «χιών»!

«Nα είχεν ο έρωτας σαΐτες!… να είχε βρόχια… να είχε φωτιές… Nα τρυπούσε με τις σαΐτες του τα παραθύρια… να ζέσταινε τις καρδιές… να έστηνε τα βρόχια του απάνω στα χιόνια…
Eφαντάζετο τον έρωτα ως ένα είδος γερο-Φερετζέλη, όστις να διημερεύη πέραν, εις τον υψηλόν, πευκόσκιον λόφον, και ν’ ασχολήται εις το να στήνη βρόχια επάνω εις τα χιόνια, διά να συλλάβη τις αθώες καρδιές, ως μισοπαγωμένα κοσσύφια, τα οποία ψάχνουν ει μάτην, διά ν’ ανακαλύψουν τελευταίαν τινά χαμάδα μείνασαν εις τον ελαιώνα.»

Κι έτσι όπως ο Παπαδιαμάντης με αυτό το διήγημά του,  δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, λόγω φτώχειας, κακουχιών, παθών  ή ίσως ακόμη κι εθισμών, έτσι κι η ομάδα «Ονειροδίαιτοι» βροντοφωνάζει κι αντιστέκεται ενάντια σε οποιοδήποτε κοινωνικό αποκλεισμό και γκετοποίηση : «Εσύ είσαι εγώ, κι εγώ είμαι εσύ, και μαζί μπορούμε!! Φτερό με φτερό»

Η καθηγήτρια Κρίνα Αναγνωστοπούλου που εμψυχώνει και υποστηρίζει με σταθερή, δυναμική παρουσία και έμπρακτη συμπαράσταση, αυτό το διασχολικό εγχείρημα, αναδεικνύοντας την τέχνη μέσα από την επικοινωνία, λέει ότι οι «Ονειροδίαιτοι» δεν είναι απλώς μια ομάδα, αλλά είναι μια οικογένεια, με ιδέα και όραμα. Η σύμπραξη μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση είναι για εκείνην και τους άλλους συνεργαζόμενους καθηγητές ένας διαρκής, καθημερινός αγώνας να ξεπεραστούν τα στερεότυπα στην πράξη. Στοίχημα που κερδίζει με τους μαθητές της καθημερινά, αφιερώνοντας ατελείωτες ώρες σε προετοιμασία και μελέτη!

Όταν τα φώτα κι οι πολυέλαιοι της εκκλησίας έσβησαν, στην όμορφη, φιλόξενη αυλή με τις νερατζιές, δίπλα στην εκκλησία, απλώθηκε στα τραπέζια το κέρασμα. Tο τραγούδι ένωσε την παρέα των μαθητών – ηθοποιών και των καλεσμένων φίλων τους. Εκεί, σε αυτήν την αλέα, δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, είναι και το κελάκι, όπου φιλοξενήθηκε για αρκετό καιρό ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων», Παπαδιαμάντης, γράφοντας κάποια από τα διηγήματά του, σε χάρτινες σακούλες του μπακάλη, γιατί δεν είχε χρήματα ούτε για χαρτί…

Καλή συνέχεια «Ονειροδίαιτοι» , έτσι όπως ταξιδεύετε «φτερό με φτερό» κι αφήνετε στο πέρασμά σας έναν όμορφα στολισμένο, κατάλευκο κόσμο, σαν αυτό του διηγήματος του Παπαδιαμάντη που δραματοποιήσατε! Καλή αντάμωση!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Get in Touch

2,911ΥποστηρικτέςΚάντε Like
36ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πρόσφατα Άρθρα

This function has been disabled for Press Carnet de Voyage.